Wycieczka do Rosji

Gumbao/bigstockphoto.com

Rosja jest krajem gigantycznym i bardzo zróżnicowanym pod wieloma względami. Tu skupimy się na jej części europejskiej, jako najłatwiej dostępnej dla Polaków.

Wskazówki i porady

Przy wjeździe obowiązują wizy. Nie muszą ich posiadać uczestnicy wycieczek do Petersburga, podróżujący promami bądź statkami wycieczkowymi, na czas najwyżej 72 godzin, o ile zamieszkują w miejscu wskazanym w programie turystycznym i znajdują się na liście pasażerów promu bądź statku wycieczkowego. Obowiązują różne obostrzenia, więc jeśli nie chcemy się pomylić przy wypełnianiu wniosku, można skorzystać z usług biura pośrednictwa wizowego. Wniosek można złożyć najwcześniej 3 miesiące przed planowanym wyjazdem, a czas oczekiwania na wizę wynosi zwykle około tygodnia.

Aby ubiegać się o wizę, potrzebujemy:

  • paszportu ważnego minimum 6 miesięcy od planowanego opuszczenia Federacji Rosyjskiej;
  • wniosku elektronicznego (wypełnionego i wydrukowanego);
  • jednego aktualnego (z ostatnich 6 miesięcy) zdjęcia paszportowego;
  • vouchera turystycznego wystawionego przez biuro podróży lub hotel; dokument kosztuje ok. 100 zł; w celu jego uzyskania można skorzystać z biura pośrednictwa;
  • polisy ubezpieczeniowej – sprawdźmy w konsulacie, do którego składamy wniosek, jakie ubezpieczenia są honorowane, gdyż może to wyglądać różnie.

Łączne koszty formalności, których musimy dopełnić przed wyjazdem do Rosji, wynoszą: opłata wizowa (stała) – 152 zł, opłata centrum wizowego – 110 zł, voucher turystyczny – ok. 100 zł, oraz ubezpieczenie – zależy od wybranej opcji i ubezpieczyciela, ale zwykle poniżej 100 zł. Należy się więc liczyć z wydatkiem między 400 a 500 zł.

Ceny są zbliżone do polskich. W dużych miastach lepiej się przygotować na spore wydatki. W większości miejsc można płacić kartą. Walutą jest rubel (ok. 0,6 zł), ale możliwe jest też płacenie w dolarach.

Jeśli przebywamy dłużej niż 72 godziny w jednej miejscowości, potrzebny jest meldunek. Jeśli zatrzymujemy się w hotelu, formalność ta zostanie dopełniona przez recepcję.

Lepiej nie nastawiać się na to, że na początku roku uda nam się cokolwiek załatwić, gdyż ze względu na Boże Narodzenie (świętowane później niż u nas) wszystko jest pozamykane.

Językiem urzędowym jest rosyjski. Warto próbować się nim porozumiewać, nawet jeśli go dobrze nie znamy – jest to dobrze odbierane przez Rosjan.

Dojazd i transport

Jeśli chodzi o dojazd z Polski, podróż pociągiem jest długotrwała i może nie być wygodna. Na przykład z Warszawy do Petersburga trzeba się przesiadać trzy razy. Do Moskwy kursuje bezpośredni pociąg ze stacji Warszawa Wschodnia, lecz jego kursowanie jest ograniczone czasowo i nieraz występują opóźnienia. Do Kaliningradu można się dostać autobusami kursującymi z Gdańska i Warszawy. Wygodniej i szybciej można dotrzeć do Rosji samolotem. Bezpośrednie połączenia między Warszawą a Moskwą oferuje kilku przewoźników.

Sieć transportu kolejowego w Rosji jest dobrze rozwinięta, a ceny przejazdów pociągami nie są wyższe niż w Polsce. Szczególną atrakcją jest przejażdżka Koleją Transsyberyjską, która kursuje między największymi miastami, a po drodze zapewnia niezapomniane widoki na krajobrazy. Klasy wagonów są bardzo zróżnicowane. W najwyższej klasie można się spodziewać przedziałów na dwa łóżka, łazienek (w zależności od pociągu – na końcu wagonu lub prywatne dla poszczególnych przedziałów), wagonów restauracyjnych, klimatyzacji i telewizorów. Na krótszych trasach dostępne są miejsca siedzące (bez wagonów sypialnych) oraz sale konferencyjne, klimatyzacja i bezpłatne wifi. W niższych standardach zdarzają się wagony z czterema łóżkami na przedział, a także wagony otwarte, po 54 łóżka na każdy.

Autobusów jest sporo, lecz mają zróżnicowany standard – zdarzają się pojazdy bardzo stare. Bilety są niedrogie; można je kupić tylko u kierowców i kontrolerów.

Taksówki nie mają taksometrów – cenę ustala się na początku.

Metro jest dostępne w Moskwie, Petersburgu, Jekaterynburgu, Nowosybirsku, Niżnym Nowogrodzie, Kazaniu, Krasnojarsku, Omsku i Samarze. Szczególnie znane jest metro moskiewskie, które zostało otwarte w 1935 r. i jest jedną z największych atrakcji turystycznych miasta. Stacje są bardzo ozdobne i wyróżniają się ciekawą architekturą.

Klimat

Do Rosji można jechać o każdej porze roku – ograniczeniem są nasze preferencje co do temperatury. Ze względu na wielkość kraju i położenie w różnych strefach klimatycznych, klimat jest bardzo zróżnicowany. W rejonach bliżej Polski jest zbliżony do naszego. Od Morza Bałtyckiego do Morza Czarnego panuje klimat kontynentalny, z dużymi różnicami temperatur między latem a zimą. Im dalej na północ, tym zimy są ostrzejsze. Z kolei na wybrzeżu Morza Czarnego panuje klimat śródziemnomorski, z gorącymi latami i łagodnymi zimami.

Co zwiedzić

Zwiedzaniu Moskwy poświęciliśmy już cały osobny artykuł. Dlatego tutaj skupimy się na innych ważnych miejscach położonych w europejskiej części Rosji.

W promieniu ok. 200 km od Moskwy znajdują się miasta nazywane złotym pierścieniem Moskwy. Mają one znaczenie historyczne i są interesujące pod względem turystycznym.

Należy do nich Włodzimierz (Władimir), gdzie zachowały się zabytki z XII i XIII wieku. Należy do nich Sobór Zaśnięcia Matki Bożej, gdzie koronowali się wielcy książęta Rusi. Kolejne ważne obiekty to Sobór św. Dymitra Sołuńskiego (XII w.), Złota Brama (powstała w XII w., przebudowana w XVII i XVIII w.), oraz liczne cerkwie, w tym XII-wieczna cerkiew Opieki Matki Bożej, jedna z najstarszych zachowanych w Rosji. W obwodzie włodzimierskim znajdują się też miasta mniejsze, ale interesujące pod względem historycznym i archotektonicznym: Suzdal, Aleksandrow, Guś-Chrustalnyj (ośrodek przemysłu szklarskiego), Jurjew-Polskij, Murom.

Do tzw. złotego pierścienia należą też m.in.: Jarosław, duże miasto obwodowe z licznymi zabytkami, z XII-wiecznym Monasterem Przemienienia Pańskiego oraz wieloma cerkwiami, głównie z XVII i XVIII wieku, a także z XVIII-wioecznymi kamieniczkami; Iwanowo – miasto obwodowe, znaczący ośrodek przymysłowy, kulturalny i naukowy; Palech – niewielka miejscowość w obwodzie iwanowskim, najważniejszy ośrodek pisania ikon i malowania miniatur; Peresław Zaleski – miasto w obwodzie iwanowskim, z licznymi cerkwiami i kompleksem archeologicznym; Kostroma – miasto obwodowe, z XIV-wiecznym Monasterem Ipatiewskim; Siergijew-Posad – miasto w obwodzie moskiewskim, gdzie znajduje się kompleks ławry Troicko-Siergijewskiej.

Petersburg (Sankt Petersburg) słynie z tzw. białych nocy. Ze względu na jego położenie geograficzne, noce latem trwają bardzo krótko. Petersburg znany jest też z licznych mostów – jest ich aż 342. Główną ulicą jest Prospekt Newski, długości ok. 4,5 km. Mieści się przy nim wiele ważnych zabytków miasta, a także sklepy i restauracje. Jednym z najsłynniejszych obiektów jest barokowy Pałac Zimowy, położony nad brzegiem Newy. W Pałacu Zimowym mieści się słynny Ermitaż, który jest największym muzeum w Rosji. Znane obiekty sakralne to m.in. sobór Izaaka i sobór Zmartwychwstania Pańskiego. Jest też kilka muzeów tematycznych – Muzeum Porcelany (na terenie fabryki porcelany), Muzeum Artylerii czy Muzeum Arktyki i Antarktydy.

Kaliningrad (Królewiec – nazwa dopuszczalna, lecz niezalecana) jest położony na terenie obwodu kaliningradzkiego, jedynie 35 km od granicy polskiej. Znajduje się tam kopalnia bursztynu Primorskaja, a w niej muzeum bursztynu. Kolejnym znanym obiektem w mieście jest Katedra na Wyspie z grobowcem Immanuela Kanta. Ciekawe jest także Muzeum Światowego Oceanu, gdzie eksponaty są wystawiane wewnątrz statków zacumowanych przy brzegu.

Kuchnia

Kuchnia rosyjska jest dość zbliżona do tradycyjnej polskiej. Jest dużo dań mącznych i mięsnych. Jada się także kaszę gryczaną, kapustę kiszoną i grzyby.

Dania mączne to przede wszystkim różnego rodzaju pierogi, gotowane i pieczone. Bliny to rodzaj naleśników, zwykle z mąki gryczanej łączonej z pszenną lub żytnią. Pielmieni to rodzaj pierogów z farszm mięsnym. Z kolei wareniki to pierogi w kształcie półksiężyców, z różnymi farszami, gotowane w wodzie lub smażone na głębokim tłuszczu.

Dania mięsne to m.in. boeuf Stroganow (w Polsce zwany Strogonowem), czyli polędwica krojona w paski i smażona z cebulą i pieczarkami, podawana w sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego i musztardy. Popularny „dewolaj”, czyli kotlet de volaille, na Ukrainie jest nazywany kotletem po kijowsku i prawdopodobnie został wymyślony przez słynnego kucharza Marie-Antoine Carême, który pracował na dworze cara Aleksandra I. Z kuchni rosyjskiej pochodzi również kotlet pożarski (nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwiska karczmarza Pożarskiego lub bojara Dmitrija Pożarskiego), panierowany kotlet z mielonego mięsa kurzego lub kurzego mieszanego z cielęcym.

Dużo jada się różnych gatunków ryb, zwłaszcza w okolicach Bajkału. Dania rybne upowszechniły się wskutek tradycji chrześcijańskiej i wymogu zachowywania postów.

Często kojarzony z kuchnią rosyjską jest również kawior. Jada się kawior z łososia, jesiotra i dorsza. Jest on tradycyjnym dodatkiem do blinów.

Zupy są bardzo ważnym elementem rosyjskiego menu – można powiedzieć, że Rosjanie nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Bardzo znana jest ucha – zupa rybna. Solanka (soljanka) to zupa na rosole mięsnym lub rybnym, o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku, uzyskiwanym dzięki dodaniu ogórków kiszonych, oliwek bądź cytryny. Szczi to zupa z kapusty świeżej lub kiszonej, ale spotyka się także wersje ze szczawiu czy szpinaku. Przygotowuje się ją na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym.

Sałatki charakteryzują się zastosowaniem gotowanych warzyw, często z dodatkiem śmietany lub majonezu.

Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, najpopularniejsza jest herbata, nieraz słodzona konfiturami. Znany jest też kwas chlebowy, napój wytwarzany przez fermentację chleba i drożdży z dodatkiem cukru.

Do herbaty podaje się różne słodkie wypieki. Desery to np. kisiele i kremy.

Najbardziej znanym alkoholem jest wódka, ale jest także wiele gatunków piw i miodów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.