Turystyka kulinarna w modzie

 

Turystyka kulinarna

Podróże kształcą, a doświadczanie nowych miejsc wiąże się z masą przeżyć i emocji. Będąc w Paryżu obowiązkowym punktem programu jest zwiedzanie Wieży Eiffla. Pobyt w Barcelonie nie byłby pełnowartościowym, gdyby zabrakło na liście dzieł Gaudiego. Zaś podróż do Londynu bezwzględnie wymaga zdjęcia z Big Benem.

Dotychczas wielu turystów skupiało się głównie na poznawaniu nowych kultur poprzez obcowanie z architekturą i historią regionu. Popularność zdobywały słynne muzea skrywające znane dzieła wielkich mistrzów, czy też opery, filharmonie, gdzie można po prostu „posłuchać sztuki”. Dotychczasowe podróżowanie wykorzystywało przede wszystkim percepcję poprzez zmysł wzroku, słuchu i węchu. (Warto nadmienić, że istnieją również takie miejsca na mapie świata, które wymagają od turystów, wrażliwego węchu jak np. Grasse we Francji, gdzie zwiedzanie dyktowane jest unoszącym się zapachem róż.) Powszechnie przewodniki turystyczne pełne są miejsc, które warte są zobaczenia i posłuchania.Jednakże od niedawna trendem turystycznym stało się „smakowanie kultury”, czyli tzw. turystyka kulinarna.

Poznawanie świata od kuchni stanowi coraz częściej główną motywację dla zwiedzających. Kulinarne podróże pozwalają poznać kulturę regionu szczególnie tym, którzy eksplorują świat poprzez zmysł smaku. Okazuje się, że ciekawość świata i ludzi, a także kosztowania szczególnych potraw, sprawiły, że sposób podróżowania, jakim jest turystyka kulinarna, staje się coraz bardziej popularny.

Dla wielu turystów delektowanie się regionalnymi potrawami staje się tuż obok zwiedzania, jednym z kluczowych elementów planu podróży. Poznawanie smaków typowych dla poszczególnych regionów tj. musaka w Grecji, paella w Hiszpanii, czy adobo na Filipinach pozwala na poznanie charakteru miejsca podróży „od kuchni” i stanowi doskonałe uzupełnienie dla merytorycznych wycieczek. Samo celebrowanie posiłku, a także sposobu jego podania przybliża specyfikę odwiedzanego miejsca i pozwala poczuć jeszcze bardziej otaczającą atmosferę.

Okazuje się, że coraz częściej dania serwowane podczas wyjazdu stają się głównym powodem, dla którego turyści decydują się na pobyt w takiej a nie innej miejscowości. Coraz bardziej popularne stają się wycieczki, które w swoim spektrum atrakcji mają dla zainteresowanych wieczory i warsztaty z kuchnią regionalną, podczas których można spróbować dań charakterystycznych dla miejsca pobytu.

Podróże kulinarne to doskonały sposób, aby poznać inny świat. Nic bowiem nie odda ducha danego miejsca jak dania, które niejako stanowią jego etykietkę. Nie można mówić o Hiszpanii, bez zasmakowania tamtejszych win, Francja inaczej się prezentuje w obliczu dojrzewających serów i szynek. Wybierając się w podróż po Bawarii, w plan podróży obowiązkowo należy włączyć degustację świeżo ważonego piwa. Warto nadmienić, że lokalna kuchnia, często serwowana w małych, „przydomowych” restauracjach, z jednej strony może stanowić niezwykłe źródło historii i anegdot, z drugiej zaś istny raj dla podniebienia.

Dla wielu poszukiwaczy nowych doznań, turystyka kulinarna pozwala kolekcjonować nie tylko pocztówki z widokami, ale także niezapomniane smaki z podróży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.